- světélkování
organických hmot a organismů a některých živočichů (hlubinné
ryby, pavouci, brouci), světélkování hnijícího dřeva, masa, nebo
podhoubí václavky je způsobeno bakteriemi. Podstata je částečně
známá - svítící látkou je tzv. luciferin aktivovaný enzymem
luciferázou. U našich světlušek je světlo zelené, ve středomoří
žluté. Světélkují většinou jen samičky na zemi a vábí sámečky
k páření, často se však tato signalizace užívá spíše k lovu,
neboť samičky dovedou napodobovat signály jiných druhů a přilákaného
samečka sežerou. Luciferin objevil již r. 1880 lyonský fyziolog R.
Dubois a také luciferázu. K reakci s kyslíkem pak ještě je nutná přítomnost
adenosintrifosfátu, přenašeče energie, jak zjistil r. 1946 McElroy.
Svítící chemické reakce byly vyvolány i uměle reakcí chemických
látek, například oxidací hydrazidu kyseliny aminoftálové v
alkalickém prostředí peroxidem vodíku za katalýze hemoglobinu
(krve), nebo triethanolového komplexu trojmocného kobaltu.
|
|